Välkommen till Sveriges största forum för amerikanska bilar av alla årsmodeller!

Hur regbesiktiga en challenger -09???

Här diskuteras Dodge, Ram och SRT
Användarens profilbild
Daniel81
Station Wagon
Inlägg: 8
Blev medlem: fre 06 jan 2012, 18:29

Hur regbesiktiga en challenger -09???

Hej fick hem min challanger rt idag, och började kolla hur man ska kunna regbes dessa bilar med blinkers pljus mm mm är det nån som gjort detta och kan dela med sig om hur dom gjorde, vart blinker samt p.ljus sattes fram tex? dessa ska tydligen va för långt in placerade, och måste ut mot kofångaren för att klar bes?? Hur man kopplar mm alla svar är tacksamma!!!
Annons
Användarens profilbild
Avenger
Administratör
Inlägg: 14740
Blev medlem: lör 18 dec 2010, 14:10
Ort: Sverige
Kontakt:

Re: Hur regbesiktiga en challenger -09???

Hej,

Grattis till bilköpet! Vet du vilken delstat den är ifrån? :P

Jag har själv ingen Challenger men kan dela med mig mina erfarenheter hur jag fixat det på min Dodge Avenger -96 :) Den kom till Sverige från California för ett par år sedan och hade ungefär samma förutsättningar som din bil har =)

Det var mycket klag på baklamporna (dom är helt röda och visar rött när man använder blinkers), så där fick jag först ordna det med utanpåliggande orange blinkers (fult!), men nyligen köpte jag "speciella LED-lampor" som blinkar stark orange färg när man använder blinkers (strömmen pulsar) och lyser fast rött sken när man INTE använder blinkers, riktigt smart lösning och med den starka orange LED-färgen så lyser det igenom den röda lyktan :) En annan skrev om det i en annan tråd här på forumet om en likadan Dodge Challenger.. finns väldigt billigt att inhandla på ebay.com, dom heter "switchback LED" eller liknande, ska fixa en länk..

Jag har aldrig hört något sådant om parkeringsljusen? :oops: Dom sitter inte så långt in på Challenger? Det hade jag inte oroat mig över, jag besiktigade bilen med icke E-märkta lampor och det var fullt godkänt, även nu när jag nyligen köpte nya strålkastare från USA så är det inga klagomål.

På min bil så är det uppborrat hål i framskärmarna där blinkersen är monterade, bara drog två kablar från blinkersen i strålkastarna, blev väldigt snyggt och stilrent =) Jag använde vit sidoblinkers och rostskyddat hålen rejält måste man göra (om man nu väljer att göra så). Du har ju sidomarkering längst fram å din bil, men den går tyvärr inte att använd till blinkers eftersom den sitter för lågt mot marken :(

PS, tror det sitter 3057 lampor till bakblinkers/bromsljus på din bil, så dessa LED borde fungera om den klarar att lysa igenom den röda färgen, pris under 100:- inkl. frakten till Sverige (OBS, dessa är 3157 men det är samma grej, bara att 3157 är starkare om det vore vanlig glödtråd):

http://www.ebay.com/itm/2-3157-60-SMD-L ... 1e6945ce50" onclick="window.open(this.href);return false;

Om bes. nu inte godkänner det så kan man ju montera temporärt med 3M-tejp eller likannde på befintliga strålkastare och ta bort efter bes. =)

Lite av mina funderingar bara =)

Mvh
Grab Life by the Horns! - Dodge

Bild
Användarens profilbild
Avenger
Administratör
Inlägg: 14740
Blev medlem: lör 18 dec 2010, 14:10
Ort: Sverige
Kontakt:

Re: Hur regbesiktiga en challenger -09???

En grej till:

Om du väljer att montera utanpåliggande blinkers där bak så sitter bromsljuset i samma krets, detta går inte att programmera om så vitt jag vet, då kan man lura "systemet" genom att modda säkringslådan under huven,.. kan kolla upp el-schemat om du är intresserad, men det känns som en lite "taskig" lösning enligt mig, man vill ju ha så mycket som möjligt original när det gäller el-systemet! :D

PS, fråga http://www.swedencustomcars.se" onclick="window.open(this.href);return false; om dom har några tips, det lär dom ha när dom säljer dessa bilar :P

Deras mail är:

info@swedencustomcars.se

Mvh
Grab Life by the Horns! - Dodge

Bild
Användarens profilbild
Avenger
Administratör
Inlägg: 14740
Blev medlem: lör 18 dec 2010, 14:10
Ort: Sverige
Kontakt:

Re: Hur regbesiktiga en challenger -09???

Jag flikar in här igen:

Lånade dessa bilder från blocket.se då bilarna tycks ha rullat i Sverige en tid och är därmed bes.:

Bild

Bild

Där kan man se att det gjorts hål i framskärmarna för att ge utrymme till sidoblinkers.
Grab Life by the Horns! - Dodge

Bild
Användarens profilbild
Daniel81
Station Wagon
Inlägg: 8
Blev medlem: fre 06 jan 2012, 18:29

Re: Hur regbesiktiga en challenger -09???

Tack snälla för svaren!! Bilderna visar nog bilen när den återställts efter reg bes, vad jag förstår måste man flytta ut p-ljus och ev blinkers vid reg bes för att dom är för långt om i fronten, vet inte pm detta stämmer vore kul och höra pm nåt regbes en challenger. Men skocka gärna ett elschema om du har :) tusen tack!!
Användarens profilbild
Avenger
Administratör
Inlägg: 14740
Blev medlem: lör 18 dec 2010, 14:10
Ort: Sverige
Kontakt:

Re: Hur regbesiktiga en challenger -09???

:P

Men frågan är hur dom gjort med bakblinkersen, om dom bara dragit ut externa blinkers så blir det ändå fel med färgen eftersom bromsljuset går i samma krets, det hade bilprovningen inte godkänt. Alla Challengers som jag har sett har inte haft någon modifikation där bak, konstigt :| Dom kanske allihopa använder "switchback-lampor" :D ..då måste man nog även koppla in en resistor på kretsen så att blinkersen inte blinkar för snabbt, finns att köpa på ebay också, men det gäller dock inte alla bilar, man kan testa och se först :)

Jag har aldrig hört talas om att parkeringsljusen är för långt in :oops: Menar du "djupet" in mot motorn eller i breddled? Antar att du menar "in mot fronten"? :P Det sitter ju även sidomarkering som täcker upp detta, man får ha orange färg i dem tror jag =D Tror absolut inte du behöver oroa dig för parkerings/positionsljusen.

Har endast el-schemat i pappersform :( Har bara sprängskiss till nedladdning om du vill ha :D
Grab Life by the Horns! - Dodge

Bild
Användarens profilbild
TW2
Station Wagon
Inlägg: 8
Blev medlem: sön 27 nov 2011, 15:55

Re: Hur regbesiktiga en challenger -09???

Försökte få igång en tråd med samma ämne. Men vi kan lika gärna köra vidare på denna. Problemen är desamma. Och jag är i minst lika stort behov av tips/råd/hjälp.

Försöker nedan strukturera vad jag (hittils) kommit fram till.
Tacksam för kommentarer/synpunkter på samtliga punkter!

Blinkers fram:
Jag har köpt o testat "switchback-lampor" fram. Detta för att få vitt "parkeringsljus" på de inre strålkastarna och orange blinkers. Funkar nog klockrent. Vitt på pakering blir det och orange blinkar det. Blinkar väldigt snabbt beroende på att jag ännu inte kopplat in motsåndet. Dock kommer inte besiktningen (om de inte är väldigt snälla på din ort) att godkänna detta eftersom de skall vara E-märkta.

Jag noterar på min att till dessa är det 3 ledare. Borde innebära att en ledare är enbart blinkers och 1 är parkeringsljus och den sista är - (jord)

Borde m.a.o gå att sätta en provisorisk (E-märkt!) blinkerlampa t.ex längst ut i frontgallret och bara koppla om "blinkledaren" till denna och bara lägga - ledaren gemensamt.
Vet inte om det finns nåt min mått som det måste vara mellan H o V blinkers eller om den måste ha nåt max-mått från bilens sida. Tror inte det...

DOCK är det tydligen så att den måste vara synlig i 80 gr vinkel från sidan. Efter reg bes blir det definitivt att gå tillbaka till "switchback" lösningen i orginalarmaturen
blinkers sida:
Hade tänkt mig att använda främre orginal positionsljuset som sidoblinkers.
Ringde bilprovningens tech-support innan jag åkte över o köpte bil.
Den enda info jag fick av dem var att den fick sitta max 2m från bilens front.
Fine tänkte jag, då tar man bara och provisoriskt monterar ett E-märkt glas utanpå den befintliga lampan. Då lyser ju defacto ljuset genom ett E-märkt glas och då kan de tycka vad de vill på reg besiktingen...

MEN, då jag pratade med min lokale reg besiktare upplyste han mig om att den
1) måste sitta min 0,5 m över mark
2) måste vara synlig bakifrån med en 5 gr vinkel ut från bilens sida
Ovanst innebär då att denna lampa/armatur inte kan användas! (Suck!)
OCH JAG VILL INTE borra hål i framskärmarna!!
Vad då göra?
Ja, tips mottages tacksamt!
En ide kan vara att på nåt vis få dit en lampa i backspegeln.
Vore snyggast men det blir nog mekkigt med kabeldragningen kanske?
Och fortfarande måste lampan vara E-märkt!

Rent elmässigt är det nog inte så mycket att fundea på. Man får lägga denna paralellt med blinkers fram.
Om nu resonemanget under "blinkers fram" håller.

Blinkers bak:
Nu blir det mekkigare!
KOnstaterar att till denna armatur är det 3 ledare! Dvs en för lite för att bakljus, bromsljus och blinkers skall ha varsin ledare (en av de tre är då givetvis - (jord))
Har provat röd/orange "switchback" lampor för att testa om det oranga ljuset skulle "slå igenom" det röda lampglaset nog starkt men det verkar inte göra det. Jo, visst blir det "lite" orange men glöm att få igenom det vid en reg bes! Går åt H-e i alla fall av 2 orsaker:
1) lampan/glaset är inte E-märkt
2)då man bromsar lyser den oranga delen med fast sken. (testat o kollat)

Var o kollade på en reg besiktad challenger där nån jeppe i Göteborg hade byggt om åt honom.
Han hade satt en LED-ramp under bakljusglaset och kopplat om på nåt mysko vis. Lyckades inte begripa hur dock. Var en väldig kabelröra där bak. Skall försöka jaga denna snubbe för att få reda på hur han gjort/hur man kopplar. Om inte annat får jag pröjsa honom för besväret!
DOCK godkände inte vår lokale reg besiktare denna lampa därför den hade FEL E-märkning! Han hade då åkt till en lokal bil-elfirma och lyckats få tag på en annan LED-ramp som satt inkilad under bakljuset. Har dock inte lyckats få svar på vilken LED-ramp detta var. Väntar på det svaret. (Tänkte att om han godkänt denna en gång så kan jag referera till den reg besiktningen.)

I värsta fall (återigen om resonemanget under punkten blinkers fram håller får man kanske dra kabel från blinkers fram. Då blir det ju så att både orginal "bromsljuset" kommer att blinka och den nya lampan. Känns tveksamt om de godkänner det....

Min andra tanke är att om en "SWitcbacklampa" kan byta funktion beroende på om den har en "fast" ström eller en intermittent (blinkande) ström borde det kanske finnas nån "dosa" man kan koppla in före broms/blinkerslampan bak och på så sätt få en ledare till resp funktion?

Puuh, blev mycket pladder detta men detta är vad jag hunnit komma fram till.
Har du/nån nåra tips är det mer än välkommet. Börjar brådska att ta itu med detta för mig.
Är det ingen som känner nån kunnig bilelektriker som vi kunde tanka info från?

mvh/TW2
Användarens profilbild
Daniel81
Station Wagon
Inlägg: 8
Blev medlem: fre 06 jan 2012, 18:29

Re: Hur regbesiktiga en challenger -09???

Hej och tack för tips!!! sor hjälp!! kom hem precis efter ha dragit all el så här gör man = i fronten klipper lapel till p-ljus och skarvar denna vidare där du vill ha p-ljuset. blinkersen kabeln lät jag sitta kvar i org huset men tar singnal från den och drar vidare till sido blinkers och tyvärr måste du dra vidare den kabeln även till bak blinkersen. Bak så gör du så här = klipp kabel som har blink och broms och sätt ett motstånd på den kabeln ( denna kommer ej att andvändas ) koppla in blinkers med den sladd du har från fram blinkers. bromsljuset som sitter i bakrutan tar du signal ifrån och drar sedan sladden till befintliga bromsljsen = nu har du bromsljus och fungerande blinkers bak :) fattar ni :) haha helt sjukt att man måste göra så här!! men måste fram blinkers flyttas ut från fronten??
Användarens profilbild
Daniel81
Station Wagon
Inlägg: 8
Blev medlem: fre 06 jan 2012, 18:29

Re: Hur regbesiktiga en challenger -09???

ursäkta alla felstavningar datan e muppig!!
kan också säga att blinkers ledlampan du söker bak är från swelight. Dessa är e märkta och det är vad som sitter på nästan alla challenger, dock måste du nog borra hål i framskärmen för att sätta dit en blinkers. detta finns också från swelight otroligt liten lampa som också den är e märkt. Vart köpte du dina framblinkers? och är dom e märkta?

när du drar kabel från framblinkers till sidan måste du ta bort innerskärmar.... där ifrån drog jag en sladd mellan skärmen och dörren då kommer sladden in i kupen som du sedan drar till bakluckan. detta tar du givetvis bort efter reg bes , du kan säkert dra den under bilen, men detta kändes jobbigare. Det hela va faktist mkt enkelt och tog max 2-3 timmar.

swithback lamporna äkan man tyvärr inte ha på reg bes som du säkert vet.
Användarens profilbild
Daniel81
Station Wagon
Inlägg: 8
Blev medlem: fre 06 jan 2012, 18:29

Re: Hur regbesiktiga en challenger -09???

Fick idag reda på att man inte behöver flytta ut blinkers fram, org klarar kraven underförutsättning att p-ljus är bortkopplat!!
Användarens profilbild
TW2
Station Wagon
Inlägg: 8
Blev medlem: sön 27 nov 2011, 15:55

Re: Hur regbesiktiga en challenger -09???

Av vem fick du reda på det??
Läste iofs på diodhusets hemsida att "det brukar godkännas" med deras Switchbacklampor även om armaturen inte är E-godkänd men efter att ha pratat med killen vars Challenger regades här (Skellefteå) var det enl honom bara att glömma att nyttja orginal-blinkers!
E-märkt är det som gäller annars glöm det!

Sägs att det är väldigt olika hur noga de är beroende på vem som reg besiktar

Blir intressant att jämföra hur våra bilar kommer att bedömas....
Användarens profilbild
Daniel81
Station Wagon
Inlägg: 8
Blev medlem: fre 06 jan 2012, 18:29

Re: Hur regbesiktiga en challenger -09???

Ringde faktist på typ alla blocket annonser och hörde hur dom gjort ingen hade flyttat bort blinkersen, de har nått med USAs dot märkning att göra sa nån, reg bes en mustang förra sommaren och även dom gick igenom utan problem, och dom va nån styling blinkers från isa som absolut inte hade rätt märkning, men allt hänger väll på vem som bes.
Användarens profilbild
Avenger
Administratör
Inlägg: 14740
Blev medlem: lör 18 dec 2010, 14:10
Ort: Sverige
Kontakt:

Re: Hur regbesiktiga en challenger -09???

Swelight har snygga sidoblinkers:

http://www.swelight.net/produkter-blink.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Kanske man skulle fixa till sin Dodge :) Tyvärr har jag gjort lite stora hål i sidoskärmarna, står 4 mm i informationen .. :lol:
Grab Life by the Horns! - Dodge

Bild
Användarens profilbild
Daniel81
Station Wagon
Inlägg: 8
Blev medlem: fre 06 jan 2012, 18:29

Re: Hur regbesiktiga en challenger -09???

Klarade reg bes idag :) de va ju faktist jävligt lätt så här i efterhand :) och nu är den original igen hahah tig 10 att riva allt man slitit med....
Användarens profilbild
TW2
Station Wagon
Inlägg: 8
Blev medlem: sön 27 nov 2011, 15:55

Re: Hur regbesiktiga en challenger -09???

Nu har jag gjort 1:a försöket att regga min 09.
Gick bra förutom 2 saker.
Sidorutornas solfilm blir jag tvungen att ta bort.
Tråkigt men så är det bara.

Kopplade blinkers från framblinkers till bak o sida.
Sidoblinkers från Biltema (99:-/paret med godkänd kategorimärkning!)
Bakblinkers LED-ramp från Laitis ca 325:-/st
Fram blinkers med switchbacklampor i orginalstrålkastarna vilket de godkände (!)
Lyser vitt med fast ström och blinkar gult. Fiffigt som f-n.

MEN...........

Allt fungerade perfekt i garaget.
Framblinkers byter från vitt till gult då man blinkar (lyser fortfarande vitt på andra sidan)
So far-so good.
Då jag kommer till besiktningen säger han att det lyste gult fram då jag körde in i bes hallen!
Icke sa jag men då han sätter sig i bilen och flyttar väljaren från P till R/N/D tänds ALLA blinkers med fast sken! Hur i..... kan detta gå till?
Är det möjligen så att "orginal" tänds pos ljusen (inre strålkastarna fram) med gult sken då man lägger i växel?

Tips mottages tacksamt!

TW2
Skriv svar