Välkommen till Sveriges största community för amerikanska bilar av alla årsmodeller!

Oljeguider

Bild

Här kommer lite tips om vart man kan hitta rätt olja till sitt fordon (motorolja, växellådsolja, fram-/bakaxelolja, volymer, osv.), via såväl bilens instruktionsbok till oljeguider från oljetillverkarna.

Kontrollera vad du ska ha för olja via din bils instruktionsbok:

Den absolut bästa och mest korrekta informationskällan till vad du ska ha för olja i ditt fordon är bilens instruktionsbok. När det gäller instruktionsböcker/ägarmanualer/förarhandböcker (många namn för en och samma sak) så kan man hitta de flesta utav dessa kostnadsfritt på biltillverkarnas hemsidor, i digital form givetvis. Nedanför finns en "länklista" med ett par länkar till biltillverkarnas sidor med instruktionsböcker:

Instruktionsböcker på engelska (bilmodeller som är sålda i USA/Canada):

Chrysler - http://www.chrysler.com/en/owners/manuals

Dodge - http://www.dodge.com/en/owners/manuals

Jeep - http://www.jeep.com/en/owners/manuals

GM (Chevrolet, Cadillac, Pontiac, Buick, GMC, Hummer) - https://my.gm.com/home

Ford (Ford, Lincoln, Mercury) - https://owner.ford.com/tools/account/ho ... temap.html

Instruktionsböcker på svenska (bilmodeller som är sålda i Sverige):

Chrysler (Lancia Voyager, Lancia Thema), Dodge (Fiat Freemont), Jeep - http://aftersales.fiat.com/elum/Home.aspx

Chevrolet - http://www.chevrolet.se/owners-area/veh ... nuals.html

Ford - http://www.ford.se/Agande/Forarhandbock ... nabbguider

Om du kikar igenom hemsidorna ovan så kan du se att det finns en hel del engelska ägarmanualer till flertalet bilmodeller av olika årsmodeller, men tyvärr så finns inte alla bilar inkluderade, det är främst nyare årsmodeller (särskilt vad gäller Chrysler, Dodge och Jeep som finns från 2004 och framåt). Manualerna som är på svenska är dock mer begränsade i utbudet, men ett par stycken finns det i alla fall!

Saknar man sin bilmodell/årsmodell när man besöker biltillverkarens hemsida så brukar man kunna köpa boken ifrån dem, antingen i digital form eller pappersform, exempelvis om det är en äldre bil eller om man helt enkelt föredrar att ha boken i pappersform. Dock är det inte alltid man kan hitta en instruktionsbok till just sin bil på deras hemsidor, åtminstone inte i digital form men även vad gäller en bok i pappersformat, då kan man förslagsvis kika på Ebay eller hos en bildemontering. Värt att notera! Har man en svensksåld amerikanare så stämmer inte all information i en instruktionsbok som är skriven för samma bilmodell som är såld i USA (vissa funktioner kan skilja, exempelvis belysning osv.), men det mesta är samma, såsom oljor och vätskor om din motortyp finns med (alla motorer finns dock inte med, har man en exempelvis en Dodge Caliber diesel så inkluderar inte den amerikanska manualen denna motor eftersom bilen inte har sålts med en dieselmotor i USA).[/i]

Oljeguider på Internet:

Lyckas man inte få tag i en instruktionsbok så är det näst bästa valet att kika i en oljeguide, vilket de flesta oljetillverkare/oljemärken har på sina hemsidor. Nedanför följer en länklista till ett par olika sidor med oljeguider (drivmedelsstationers hemsidor och oljetillverkares hemsidor).

Länklista till olika oljeguider:

http://www.amsoil.com/mygarage/vehiclelookuppage.aspx (rekommenderas då deras listor stämmer bäst till de amerikanska bilarna!)

http://www.okq8.se/pa-stationen/motorolja/oljeguiden

http://www.statoil.se/sv_SE/pg133407383 ... uiden.html

http://www.preem.se/privat/for-bilen/motorolja

http://applications.castrol.com/oilsele ... v/c/search

http://www.mobiloil.se/Sweden-Swedish-L ... h-oil.aspx

http://www.liqui-moly.se/liquimoly/web_ ... er_se.html

http://www.redlineoil.com/application.aspx

http://www.meguin.de/meguin/web.nsf/id/ ... de_me.html

http://lubematch.pennzoil.com/search.ph ... &brand=121

Viktigt! Alla oljeguider ovan har inte 100% korrekt information, AmsOil är troligtvis den bästa sidan utav dessa när det gäller amerikanska bilar. Exempel på felaktig information är att vissa kan visa fel viskositet, fel kvalitetsnivå osv., dock har guiderna blivit bättre på senare år varav kanske 99% (?) stämmer. Oljeguiderna brukar också notera detta i deras villkor, dvs. att dom inte garanterar att uppgifterna stämmer helt och hållet!

Det bästa är dock som tidigare skrivet att kontrollera i instruktionsboken vilken olja du behöver (man kan även kontakta biltillverkaren/generalagenten). Oljeguiderna bör istället ses som ett komplement för vägledning och ej en pålitlig källa. Tänk på att en felaktig olja kan resultera i ödesdigra konsekvenser för din bil!

Hoppas att ovanstående information kommer till användning för någon!

Mvh

Notis! All information och länkar tillhör deras respektive ägare, detta är endast en sida med tips och råd vart man kan hitta oljeguider för att i sin tur hitta korrekt olja till sitt fordon.