Välkommen till Sveriges största community för amerikanska bilar av alla årsmodeller!

Tips om bilmanualer

Allmänt om forumet
Användarens profilbild
Avenger
Administratör
Inlägg: 14725
Blev medlem: lör 18 dec 2010, 14:10
Ort: Sverige
Kontakt:

Tips om bilmanualer

Bild

Här kommer lite tips om vart man kan hitta en manual till sin bil, såväl instruktionsböcker som reparationshandböcker samt sprängskisser/reservdelslistor.

Instruktionsböcker:

När det gäller instruktionsböcker/ägarmanualer/förarhandböcker (många namn för en och samma sak) så kan man hitta de flesta utav dessa kostnadsfritt på biltillverkarnas hemsidor, i digital form givetvis. Nedanför finns en "länklista" med ett par länkar till biltillverkarnas sidor med instruktionsböcker:

Instruktionsböcker på engelska (bilmodeller som är sålda i USA/Canada):

Chrysler - http://www.chrysler.com/en/owners/manuals

Dodge - http://www.dodge.com/en/owners/manuals

Jeep - http://www.jeep.com/en/owners/manuals

GM (Chevrolet, Cadillac, Pontiac, Buick, GMC, Hummer) - https://my.gm.com/home

Ford (Ford, Lincoln, Mercury) - https://owner.ford.com/tools/account/ho ... temap.html

Instruktionsböcker på svenska (bilmodeller som är sålda i Sverige):

Chrysler (Lancia Voyager, Lancia Thema), Dodge (Fiat Freemont), Jeep - http://aftersales.fiat.com/elum/Home.aspx

Chevrolet - http://www.chevrolet.se/owners-area/veh ... nuals.html

Ford - http://www.ford.se/Agande/Forarhandbock ... nabbguider

Om ni kikar igenom hemsidorna ovan så kan ni se att det finns en hel del engelska ägarmanualer till flertalet bilmodeller av olika årsmodeller, men tyvärr så är inte allting med, exempelvis så är det främst nyare årsmodeller (särskilt vad gäller Chrysler, Dodge och Jeep som finns från 2004 och framåt). Manualerna som är på svenska är dock mer begränsade i utbudet, men lite finns det i alla fall!

Saknar man sin bilmodell/årsmodell när man besöker biltillverkarens hemsida så brukar man kunna köpa boken ifrån dem, antingen i digital form eller pappersform, exempelvis om det är en äldre bil eller om man helt enkelt föredrar att ha boken i pappersform. Dock är det inte alltid man kan hitta en instruktionsbok till just sin bil på deras hemsidor, åtminstone inte i digital form men även en helt ny bok, då kan man förslagsvis kika på Ebay eller hos en bildemontering. Värt att notera! Har man en svensksåld amerikanare så stämmer inte all information i en instruktionsbok som är skriven för samma bilmodell som är såld i USA (vissa funktioner kan skilja, exempelvis belysning osv.), men det mesta är samma.

Reparationshandböcker:

För dig som ska meka med bilen så kan en reparationshandbok komma väl till pass och även dessa kan man ofta hitta på biltillverkarnas hemsidor (endast engelska, svenska finns ej), dock är de inte kostnadsfria som instruktionsböckerna för det mesta är. Man brukar kunna köpa dem i antingen digital form eller bokform. Fördelen med dessa böcker är att de är skrivna av tillverkaren själv, varav innehållet/instruktionerna är så korrekta de kan bli.

ALLDATA diy (http://www.alldatadiy.com) är en annan bra källa till servicemanualer, där kan man abonnera på en bok för en specifik bilmodell under exempelvis 1 år. Böckerna är givetvis i digital form och det kostar cirka 200-250:- kr för en bil under 1 år, sedan går det även att välja till fler bilar och då blir dessa billigare (om man har flera). Vill man abonnera i mer än 1 år så finns även möjligheten att abonnera i 5 år. Innehållet i ALLDATA's reparationshandböcker kommer också ifrån biltillverkarna själva. Alla böcker är på engelska.

Utöver ovanstående tips så finns även Haynes/Chilton's reparationshandböcker till en mängd amerikanska bilar, om man vill ha en manual i bokform till ett bra pris. Böckerna är främst på engelska (http://www.haynes.co.uk), endast någon enstaka bilmodell finns på svenska (http://www.haynes.se).

Till sist så är Ebay också värt att ta en titt på vad gäller servicemanualer då man brukar kunna hitta begagnade böcker, alltifrån biltillverkarnas egna servicemanualer i bokform till Haynes-böcker, men även CD-skivor finns.

Sprängskisser/reservdelslistor:

Här finns bra "sprängskisser"/reservdelslistor till olika amerikanska bilar, såsom Chrysler, Dodge, Jeep, Chevrolet, Cadillac, Ford, Lincoln osv.:

http://www.driveoemautoparts.com

Ett par andra sprängskisser till Chrysler/Dodge/Jeep:

http://www.factorymoparparts.com/mopdfca.html

--------------------------------------------------

Hoppas att ovanstående information kommer till användning för någon!

Mvh

Notis! All information och länkar tillhör deras respektive ägare, detta är endast ett foruminlägg med tips och råd vart man kan hitta olika manualer till sin bil.


Senast uppknuffad av Avenger tis 01 nov 2011, 23:02.
Grab Life by the Horns! - Dodge

Bild
Låst