Välkommen till USAbilforum, ett inofficiellt forum för amerikanska bilar av alla årsmodeller och märken, här kan du diskutera om din USA-bil och annat inom ämnet. Trevlig vistelse.

Begagnatguide - Chrysler Grand Voyager 3.3 V6 årsmodell 1991-1995

Begagnatguider för olika USA-bilar
Kategoriregler
Här kan du läsa och skriva begagnatguider för olika USA-bilar. Vi granskar alla guider som skrivs och ser vi att något inte stämmer eller behöver läggas till/korrigeras så gör vi detta i samråd med trådskaparen/författaren. Vill du lägga till en bild i guiden så ska denna först mejlas till oss, varav vi lägger upp den i en särskild mapp som är avsedd för begagnatguiderna.

Önskas hjälp om köpråd för en bil som inte finns med här? Starta i så fall en ny forumtråd i kategorin för just det bilmärket.
Användarvisningsbild

Trådskapare
Avenger
Administratör
Inlägg: 14724
Blev medlem: lör 18 dec 2010, 14:10
Ort: Sverige
Kontakt:

sön 04 dec 2011, 17:44

Bild

Vi börjar direkt med det tråkiga: Mycket kritik riktas till dessa bilars automatlådor som hade en hel del problem när automatlådorna kom -89.

Även i denna guiden vill jag dela upp modellerna mellan EU-sålda/Svensksålda och USA-import. Det är (med facit i hand) bättre att välja en USA-import (t ex. Dodge Caravan eller Chrysler Town & Country) än en Svenksåld Voyager.

Återigen så beror detta på att tillverkningen/monteringen sker i Österrike om bilen är Svensksåld, på något sätt så har det visat sig vara sämre än om bilen är USA-import.

Den årsmodell man mest ska akta sig för (är enligt ryktesvägen) -95:orna, detta är övergången till den nya generationen Voyagers och här sägs automatlådorna vara rent ut sagt sämst.

Men jag vill ändå poängtera! Servar man lådan med korrekt olja (ATF+4) samt installerar en oljekylare vid behov så ska lådorna fungera fint, en Town & Country -93 jag vet om klarade sig 36 000 mil utan större problem!

Även om lådan skulle börja krångla så är det vanligaste felet ofta 1 eller 2 st sensorer på lådan, eller solenoidpaketet.

Om du köper en sådan här bil, vara noga med att kolla kvitton om att lådan servats med korrekt olja, annars är det ett väldigt osäkert kort då lådan kan ha körts flera tusen mil på fel olja, t ex. Dexron som är till Chevrolet! Det måste vara ATF+4!

Motorn är inget man behöver oroa sig för, inga typiska fel såsom toppackningar, oljeläckage ect.. det som är negativt är dock att många byter inte de 3 bakre tändstiften eftersom dessa är svåra att komma åt, antingen får man lossa insuget och köpa ny insugspackningen eller komma åt underifrån när bilen t ex. är upphissad på lift.

De svensksålda modellerna (Voyagers) rostar ganska mycket vid skärmar och baklucka, så håll koll på detta!

Det bör även påpekas att det enbart finns en skjutdörr på högersida, vilket är lite tråkigt på dessa årsmodeller :(

Interiört så är bilarna skapligt rejäla, man kan likväl som på nyare modeller även här demontera fåtöljerna och soffan längst bak om man vill få mer plats, t ex. om man handlar kylskåp, frys, tv osv. så behöver man inte hyra släpvagn ;) Men återigen, soffan längst bak är väldigt tung, nackdelen är att man bör vara 2 personer för att lyfta ur den.

Om det sitter original CD-stereo i bilen så är det bara en tidsfråga innan den går sönder, då finns det konverteringskablar att köpa på t ex. BRL, Autohifi, Ebay..

Det finns för övrigt gott om utrymme i bilarna så att hela familjen får plats.

Ett ofta förekommande problem är att avgasrörets sista del (med ljuddämparen) ofta rostar sönder, det finns på Biltema för runt 1200:- om jag inte minns fel.

Ta även en titt på handbromsen/parkeringsbromsen, den bör användas regelbundet och inte bara lägga i "DRIVE" i automatlådan, annars rosta bromsanordningen ihop och kärvar.

Sedan kommer vi till det klassiska felet med bakrutetorkaren, den brukar ofta ge upp. Antingen kan man ta bort denna helt och hållet eller köpa beg. delar hos bildelsbasen eller nya delar från ebay.com.

Strålkastarna är pecis som på andra 90-tals Chryslers väldigt dåliga, rent ut sagt skräp. Dessa blir blekta av värmen väldigt fort så att man knappt ser någonting när det är mörkt ute, köp nya från ebay.com om dessa är dåliga, annars blir det direkt nedslag på besiktningen!

Kan även nämna att serpentinremmen (fläktremmen) ibland börjar slira/gå sönder, arbetet tar några timmar att göra, så lyssna efter slirande ljud samt så att ingen har sprayat på något medele runtom remmen för att dämpa ljudet.

Det var "allt" det dåliga med bilen, för övrigt så är det ett bra köp om man behöver en stor bil med en lite snarare budget. Dom dricker inte så jättemycket i soppa, har klarat sig på 1 liter/mil ofta. Ganska så rapp i motorn, 150 HK gör susen =)

Utrustningsnivån brukar också var väldigt bra mot andra bilar under dessa år, så det är ett plus i kanten.

Kort och gott en bra bil för den stora familjen! Priserna håller sig ganska lågt nu också, särskilt eftersom det kommit 3 nya generationer utöver dessa årsmodeller. Det gäller dock att hitta en bil i någorlunda skick, särskilt vad gäller automatlådan.


Grab Life by the Horns! - Dodge

Bild